Arska stadista, huolehtii bulista ja snadista
 

MINÄ: AARNO


Olen syntynyt Helsingissä 03.09.1958 (sama päivä kuin UKK).

Olen naimisissa ja kahden täysikäisen tyttären isä.


Asuin koko lapsuuteni ja nuoruuteni omakotitalossa luonnon lähellä Laajasalossa.  Laajasalo oli turvallinen kasvuympäristö, jossa naapurit olivat tuttuja ja asioita tehtiin yhdessä. Isä pelasi nuoruudessaan jalkapalloa ja veti jalkapallokoulua, hän teki työuransa virkamiehenä Helsingin kaupungin liikennelaitoksella. Vapaapäivinään ja viikonloppuisin, hän otti minut mukaan Laajasalon metsiin suuntautuville lenkeilleen.  Näistä lenkeistä kehkeytyi itsellenikin tapa.


Santahaminasta tuli eräs kiinnekohta elämässäni, olin siellä päiväkodissa, koulussa ja myös armeijassa. Santahaminan kääntösilta oli tuolloin oivallinen paikka seurata hiekkajaalojen kulkua. Se myös hidastutti kiinnostavuudellaan koulumatkojani. Olihan vähintään yksi sillan avaus nähtävä päivittäin. Ehkä juuri Santahaminan silta ja sen ohi lipuvat veneet ja purret saivat minussa heräämään kipinän mereen ja veneilyyn.


Varhaisnuoruuden kesät vietin tuttavaperheen maatilalla Hämeessä.  lähes koko koululaisten kesäloman ajan. Siellä maatilan tarkasti jaksotettu päivärytmi ja työntäyteinen elämä  

Nuoruudessa ihastuin bensan tuoksuun, oli mopoja, niiden rakentelua ja myös ralli kiinnosti. Esikuvina rallissa olivat mm. Timo Mäkinen ja muut” Flying Finnit”. Ford Escorttia pöllytin itse lukuisissa ralleissa. Autourheilu kasvatti minussa myös hyvän teknisen osaajan ja ongelmien ratkaisijan.

Politiikka tuli mukaan kuvioihin, kun olin 18. Kävin Benin tiimin tapahtumissa ja viihdyin. Siitä asti olen aina käyttänyt äänioikeuttani.Minulle oli päivän selvää jo hyvin varhain, että minusta tulee yrittäjä. Tekniikan opiskelu oli myös selvyys. Heti valmistuttuani Helsingin teknillisestä oppilaitoksesta perustin oman yrityksen vuonna 1986.

Yrittäjyyteni alussa ostin ensimmäisen oman moottoriveneen ja heti kohta toisen retkeilyyn paremmin soveltuvan.   Tästä kehittyi mieluinen harrastus ja koko perheen lomailumuoto, Saaristomeri muodostui jokavuotiseksi lomanvietto kohteeksi.  Vuonna -99 organisoin Ålander runt eskaderin. 12 veneen seurueena kiersimme saaristomerta ja Ahvenanmaata. Kaksi pariskuntaa olivat ottaneet veneilyretken myös tilaisuudekseen vihkiytyä. Olin myös seurani, Helsingin Navigaattorit ry:n, katsastajana ja hallituksessa jäsenenä.


Kymmenen vuotta sitten hankin oman tontin Mikkelin Anttolasta. Tämä kaukokaipuu maalle oli syntynyt hämeessä viettämistäni kesistä. Ensi kertaa tonttiin tutustuessani eksyin päätehakkuu kuntoiseen metsään. kilometrin kuljettuani olin nähnyt laajan faunan ja kirkasvetisen Louhiveden. Päätös oli selvä. Nimet paperiin ja homma käyntiin.

Rakennusten ensimmäisen vaiheen suunnittelin, piirsin ja rakensin sen omin käsin. Seuraava vaihe alkaakin olla jo paperilla. Onnistuin liittymään paikalliseen metsästysseuraan ja hankin itselleni beagle-koira Ossin. 


Metsästys, riistanhoito ja koiran kanssa liikkuminen luonnossa ovat nyt pääharrastuksiani. Lisäksi tähän liittyen teen pölyttäjien talvehtimis- pesiä (ötökkä baari), lintujen ja lepakoiden pönttöjä ja huolehdin useista rakentamistani riistaruokintakatoksista.Olen aina ollut vakaasti sitä mieltä, että lapsilla pitää olla sekä liikunnallinen, että kulttuuripainotteinen harrastus. Tätä tulen myös korostamaan vaalikampanjassani.

Itselläni se on ollut kuvataide. Harrastan öljyväri, akryyli ja akvarelliväreillä maalaamista. Nämä siis vastapainona jalkapalloilulle, sulkapallon peluulle maastopyöräilylle ja hiihdolle.  

 

MINÄ EHDOKKAANA

Kun puhut, toistat vain sen, minkä jo tiedät. Kun kuuntelet, opit jotain uutta.

Hyvinvointi

Yhteisöllinen huolehtiminen liikunta ja kulttuuripalveluista luo hyvinvointia. Ketään ei jätetä ’jokainen ihminen on laulun arvoinen’. 


Ympäristö

Yhteisö tai yksilö, älä porsastele toisten tai yhteiselle tontille, et tee niin omallesikaan. Tuotteiden elinkaarta

tulee pidentää ja suunnitella ne korjattaviksi. Toisin sanoen  pois kertakäyttöisyydestä. Kaikki päivittäistuotteiden pakkaukset pantillisiksi. Haluan jättää puhtaamman ympäristön jälkipolville.


Yrittäjyys

Etenkin ulkomaanvientiä harjoittavat yritykset ovat avainasemassa Suomen talouden tukipilareina. Ensimmäisen työtekijän palkkaamisen helpottaminen


Valtiontuet

Jyrkkä ei tuille, jotka kohdentuvat suurille, voitollisesti toimiville yrityksille. Maataloustuet jättäisin, kunnes rakenteet korjataan sellaisiksi, että tuottaja saa kannattavan korvauksen tuotteistaan.


Aluepolitiikka

Koko maan on pidettävä asuttuna, vireänä ja toimintakuntoisena.

Suomi on yhtä hyvä, kuin sen huonoimmin hoidettu kolkka.


Maanpuolustus

Maanpuolustustahdon kohottaminen. Varusmiespalvelun kiinnostavuuden lisääminen ja päivittäminen vastaamaan nykypäivää.


Koulutus-kasvatus

Kaikki lapset ilmaisen varhaiskasvatuksen piiriin. Em. mahdollistaa paremman oppimisen ala-asteelle siirryttäessä. Tavoite ammatillisen koulutustason saavuttaneiden nuorten määrissä on asetettava korkealle.

Arjen sujuvuus

Kaikkien yhteiskunnallisten palveluiden saatavuus on oltava entistä helpompaa. Edleen ihmisiä juoksutetaan luukulta toiselle, vaikka viranomaisilla olisikin yhteys ja pääsy toisen hallinnollisen organisaation tietoihin. Byrokratia on saatava hallintaan ja pöytää tulee siivota isolla kädellä. Tulorekisteri tulee entisestään lisäämään byrokratiaa ensimmäistä työntekijää palkkaamassa olevalle yksinyrittäjälle.

 

TOISTEN SANOIN

 

USKON, ETTÄ AARNOLLA OLISI PALJON ANNETTAVAA HELSINGIN JA KOKO SUOMEN JOHTAMISESSA.


”Aarnon ole tuntenut yli neljännesvuosisadan. Työuramme kohtasivat suomalais-amerikkalaisen high-tech yrityksen tuotekehityksessä. Nuorena diplomi-insinöörinä löysin Aarnosta kaltaiseni innokkaan kolleegan. Yhdessä tuotekehitystiimissä toteutimme tuotteita, joita vielä tänä päivänäkin viedään Suomesta maailmalle.


Aarnon luontaiseen tapaan toimia kuuluu ensin analysoida ja harkita; ei yksin vaan ryhmässä. Kun oikea latu on löytynyt, silloin toimitaan. Aarno on joukkue pelaaja. Hän saa asiat toimimaan ja kaikilla tiimissä on voittamisen tunne. Kova puurtaminen muuttuu hauskaksi. Oli tiimin jäsenet Kauko-Idästä, Yhdysvalloista, Euroopasta tai koto-Suomesta, tulosta syntyy varmasti.


Tunnen nykyisin Aarnon tietysti myös työelämän ulkopuolella. Hänestä olen saanut erittäin hyvän, itseäni älykkäämmän ystävän. Olemme monesta asiasta eri mieltä, mutta keskustelu jatkuu, koska hän on hyvä kuuntelija ja hän punnitsee mielipiteitäni monelta taholta."
Di Tenho Partanen, Laatuinsinööri Beneq Oy

+358 50 5160 772

©2019 by Aarno Lyytinen. Proudly created with Wix.com

Contact

Follow

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now